Päätöksiä pöytään

”Sopu on nyt syntynyt”, kirjoitin ja lähetin viestin saman tien muutamalle kollegalleni, joita olin pitänyt ajan tasalla sote-neuvotteluiden edetessä. Kello oli tasan yksi yöllä, viime viikonvaihteessa lauantaina 7.11.2015.

 

Tunteja kestäneiden neuvottelujen jälkeen, siihen aikaan vuorokaudesta, olo oli epätodellinen. Onko sotesta todella syntynyt sopu? Onko vihdoin päästy johonkin päätökseen? Kaikkien näiden vuosien jälkeen?

 

Kyllä.

 

Olivatko neuvottelut vaikeat? Olivat. Hyvin haastavat. Meillä oli vahvoja, eriäviä mielipiteitä ja linjoja, jotka oli sovitettava yhteen, jotta hallitus voi jatkaa työtään. Tämän parempaa hallituspohjaa ei ole. Tämä kolmikko kykenee päätöksiin.

 

Syntynyt päätös sote-uudistuksen jatkosta ja itsehallintoalueista ei ole täydellinen (voiko politiikassa mikään olla täydellistä), mutta hyvä se kyllä on. Myös Perussuomalaisten näkökulmasta.

 

Uudistus sisältää sosiaalipalvelujen, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integraation. Se pienentää kestävyysvajetta kolmella miljardilla eurolla.

 

Viisaasti toteutettuna uudistus turvaa lähipalvelut. Yhdenvertaisuus toteutuu.

 

Kolmas tärkeä tavoite meille on demokratian vahvistaminen. Palvelujen käyttäjillä ja asukkailla tulee olla oikeus valita päättäjät, joilla on vastuu tärkeimmistä yhteiskunnan järjestämisvastuulla olevista sosiaali- ja terveyspalveluista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat