Ääni on Virtasen mutta sanat ovat Soinin

Euroopan unionin ulkoasiainneuvosto kokoontui eilen Brysselissä. Ulkoministeri Soinin ollessa estyneenä Suomea kokouksessa edusti valtiosihteeri Virtanen.

 

Kokouksen anti oli poikkeuksellisen mielenkiintoinen: Turkki, terrorismin vastainen toiminta ja EU:n globaalistrategia. Päivä alkoi aamiaistapaamisella USA:n ulkoministeri John Kerryn kanssa. Pöydän ääressä nähtiin myös Britannian tuore ministeri Boris Johnson.

 

Kokous ylitti uutiskynnyksen Suomessakin. Tosin näkökulmat vaihtelivat. Siinä missä kaupallinen media, erityisesti Helsingin Sanomat, oli kiinnostunut itse kokouksen agendasta, Yle kiinnitti päähuomionsa ministeri Soinin poissaoloon. Siinä missä Hesarin tilaaja sai lukea asiantuntevia juttuja, jotka oli kirjoittanut toimittaja Brysselissä, Ylen "asiakas" joutui tyytymään Helsingistä käsin väsättyihin tyhjänpäiväisyyksiin. Tuomiojan mökille ylensyönyt kansanradiomme sentään oli nähnyt tarpeelliseksi raahautua.

 

Ylen toimitukselle lienee uutta se, että ministerin ollessa estyneenä Suomea EU-kokouksissa edustaa tavallisimmin valtiosihteeri. Tällainen sijaistaminen kuuluu valtiosihteerin tehtäviin. Kansainvälisiä ja EU-tason kokouksia on aika paljon, eikä ministeri aina ehdi kaikkialle. Kotimaassakin on omat velvoitteensa.

 

Tämä ei suinkaan ollut itselleni ensimmäinen kerta, kun olin tuuraamassa ministeriä neuvostossa. Sama pätee keskustan ja kokoomuksen kollegoihini. Kokouksiin mennään kun käsky käy. Eikä se Suomen viesti edustajan mukaan muutu. Ääni on Virtasen mutta sanat ovat Soinin. Virkamiehet ovat kirjoittaneet muistiot ja puhenuotit poliittisen ohjauksen mukaisesti, ja ne on käyty etukäteen läpi. Valtiosihteeri toimii ja puhuu kokouksissa juuri niinkuin oma ministeri ja koko hallitus odottaa.

 

Kaupallisia medioita edustaville toimittajille tämä vaikuttaa olevan täysin selvää. Normaali kutyymi, joka ei herätä sen enempää kysymyksiä. Mutta Ylelle tämä taisi olla aivan uutta.

 

Mikäpä siinä muuten, mutta Yleltä, jonka resurssit ovat valtakunnan parhaat, tulisi vaatia ja odottaa myös valtakunnan parasta laatua ja uutisoinnin tasoa.

 

- - -

 

Mutta no; missä se Soini sitten oli, kun ei päässyt itse paikalle?

Hyvän ystävänsä häissä ulkomailla. Sinne oli lupauduttu jo kuukausia sitten. Ainutkertainen tilaisuus. Seuraava UAN sen sijaan on jo runsaan kuukauden kuluttua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kunhan nyt Virtanen ei jatkaisi Soinin tapaa puhua itsestään kolmannessa persoonassa.

Yleä kohtaan tuntuu nyt olevan jotain hampaankolossa. Toki sitä saa ihmetellä, miksei Soini ole paikalla tällaisessa tilaisuudessa viimeaikaisten tapahtumien valossa.

Mitkään hääkinkerit eivät voi olla sitä tärkeämpiä. Tästä voidaan vetää johtopäätöksiä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mieluummin ulkoministeri kuin valtiovarainministeri; mieluummin häissä kuin EU:n ulkoministerikokouksessa.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Tästä luokattomasta viestistäsi (jälleen kerran) voi todellakin vetää johtopäätöksiä.On vaaraksi terveydelle nähdä joka paikassa pikku Soineja ja kääntää kaikki keskustelut häneen (tai perussuomalaisiin)

Ehkä hieman tunnetumpi tapaus on vaikka Julius Caesar. Ja moni muu. Mutta tuli jotenkin kummasti mieleesi sitten Soiniin sanoo hän.

https://en.wikipedia.org/wiki/Illeism

Samuli Virtanen ei tässä kuvaa, että on jotain hampaankolossa, vaan seikkaperäisesti kertoo, mitä sieltä löytyy. Toisaalta taas ilmeisesti dissaat häntä siinä määrin ettei hän selviydy tehtävästä tai sitten mielestäsi Soini on täysin korvaamaton (taas se Soini) ja Soinin viesti vesittyy jos sen esittää joku muu kuin hän itse sanoo hän.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Minusta on mielenkiintoista, että kirjoitin vaikka napolilaisesta keittiöstä, tulee joku aikuinen ihminen pöyristymään jostain. Mikä siinä oli nyt niin luokatonta?

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Petra

"Mitkään hääkinkerit eivät voi olla sitä tärkeämpiä. Tästä voidaan vetää johtopäätöksiä."

Tietysti olisi fixua, ettet jättäisi lausetta ikäänkuin roikkumaan.

Voisitko ystävällisesti vastata ja määritellä, että minkälaisia johtopäätöksiä tästä nyt voisi tehdä?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Esimerkiksi se, että PS on ajanut vuosia EU:hun ja islamiin liittyviä asioita, mutta kun tulee vuosikymmenen merkittävimpiä tapahtumia aiheeseen liittyen, Soinia ei ministerikokouksessa näy.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #25

Voi olla, että olen vain kovakalloinen, koska en vieläkään valaistunut. Toisaalta ei tuosta "vuosikymmenen" kokouksesta paljoa ole jälkipolville kerrottavaa.

Toisaalta hommat esim. terrorismin vastaisista toimenpiteistä kansainvälisellä tasolla, no ne tehdään aika pitkälti kulissien takana. Voisi olettaa.......

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Normaali kutyymi, joka ei herätä sen enempää kysymyksiä."

Ensimmäinen Brexitin jälkeinen ulkoministerikokous, ja Soinin poissaolo olisi todennäköisesti ymmärretty paremmin häissä kuin näin päin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tuskin olisivat ymmärtäneet.

Soini: Missä EU siellä ongelma.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Soini: Missä EU siellä ongelma."

Ei tainnut olla Virtasen ohjeistuksena, jotkut asiat kuuluvat vain kotimaan politiikkaan - mitä isot edellä, sitä pienet perässä.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Taitaa olla vakiintunut käytäntö, että kun Suomessa hallitus antaa tiedonannon, keskustaa edustaa pääministeri ja puolueen puheenjohtaja Sipilä, kokoomusta valtiovaraiministeri ja puolueen puheenjohtaja Stubb/Orpo ja perussuomalaisia ministeri Lindström. Ulkomailla ulkoministeriä edustaa sitten virkamies. Soini etenee hillotolpat ja lihapadat edellä.

Käyttäjän lindapelkonen kuva
Linda Pelkonen

Hyvä kirjoitus ja hienoa, että kerrot asiasta Puheenvuorossa. Teimme tästä uutisen myös Uuden Suomen uutispuolelle.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/199500-soinia-brys...

t. Linda / US

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Tiistai-illaksi Soini oli kumminkin ehtinyt ykkösdivarin pesismatsiin Imatralle. Olikin sopivasti demareiden sponssaama tilaisuus, eläkeläiset ilmaiseksi.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Juu siellä näkyi olevan

Ulkoministeri nähtiin tänään seuraamassa IPV:n peliä — ei osallistunut eilen EU-maiden ulkoministerikokoukseen - http://www.esaimaa.fi/m/Online/2016/07/19/Ulkomini...

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Eipä siinä sitten, lomalla vaan kun maailma palaa... Vaikka aiheena olisi persujen "kärkihankkeet" islam (islamisaatio, pakolaiset islamilaisista maista jne ), eu ero ja sisäinen turvattomuus/turvallisuus.

So not sanoi mäkikotkakin aikoinaan. Ehkä poliittisenkin uran jälkeen voi alkaa lavatähdeksi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tämäkin herättää Suomessa normaalia kauhistelua ja vain siksi, että kyseessä on Soini, jos ulkoministerinä olisi kuka tahansa muu, tuskin olisi uutisoitukaan.

Tämä ei ole mikään ihmeellinen tapahtuma, useat muutkin euroopan maat ovat näin toimineet useasti.

Mutta kun Soini tuntuu täälläkin olevan monelle se punainen vaate, hauskoja reakstioita. :)

Hauska kaveri ja varmaan ihan ammattitaitoinen hommassaan ja tuo mukavaa värinää Suomalaiseen politiikkaan.

Kukapa jaksaisi kirjoitella esim. Orposta tai Rinteestä, niin hajuttomia ja värittömiä tyyppejä.

Lisää Soinia kehiin, niin media-alakin menestyy.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

...eellinen tapahtuma, useat muutkin euroopan maat ovat näin toimineet useasti...

Ai toimineet niin että ulkoministeri katselee paikalliskamppailua kun eittämättä on menossa vuoden tärkeinpiä kokouksia? Ja pistää virtasen kertomaan että häissä on ja ei voi olla pois koska kerran elämässä?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Soini taisi olla vuosilomalla. Häissä tai pesispelissä, se ja sama kun on lomalla johon ministereillä on oikeus. Ihme itkemistä ja valitusta, jos jää yksi kokous väliin sen takia että oli ansaitulla lomalla. Lomaoikeus on Suomessa aika pyhä.

Mitäs korvaamatonta sieltä kokouksesta nyt jäi saamatta, kun Soinin sijaan siellä oli Virtanen? Ei mitään, mutta valittaa pitää koska persut ja soini.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Turhaan uhraudut.

Minäkin olen kesälomalla, neljättä viikkoa. Joka viikko olen silti tehnyt jotain työtä, sellaisia tärkeitä juttuja jotka kuuluvat toimenkuvan ytimeen.

Olkoon Soini kesälomalla tai ei, tämän kaltainen kokous tässä maailmantilanteessa on juuri sitä missä soinin olisi pitänyt olla! Koska tulee seuraava kokous missä varmaan käsitellään asialistaa edellisestä kokouksesta. Ja koska kokousten yhteyden käydään AINA epävirallisia keskusteluja ja tunnusteluja.

Ei tätä nyt uhrautumalla käännetä toisinpäin!

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Onko se lomaoikeus pyhä silloinkin kun puhuttiin lomien lyhentämisestä tai vastaavan asian työajan pidennyksen osalta?

Pää puhuu mutta kädet tekee toista.

Näillä esimerkeillä ei yhteiskuntaan rakenneta luottamusta, soini käyttäytyi viime kesänä samalla lailla, "olen lomalla".

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ehkä yksi pointeista on se, että Soini ei tarvitse eikä kaipaa Jussi Nummelinin mielipidettä.

Minulla ei ole mitään syytä uhrautua tai uhriutua kenenkään puolesta.

Itke ja valita vain jos helpottaa, vaan mikä se konkreettinen haitta tästä nyt Suomelle oli? Mutta on se niinkin, että eihän se sinulle mikään pointti valituksessasi ole.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin Vastaus kommenttiin #20

Soini ei kaipaa minun mielipidettä, aivan totta. Eikä kyllä kiinnosta äänestäjienkään mielipiteet, sekin on ihan totta.

Eihän tästä haittaa, taitaa olla lopulta parempi ettei soinj kävisi ollekaan näissä kokouksissa? Sitäkö tarkoitat?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #26

Miusta on hassu tuo siun kommentti. Oletko koskaan äänestänyt persuja?

En tarkoita mitään muuta kuin sitä, että mitä lisäarvoa Suomi olisi saanut siitä, että Soini olisi keskeyttänyt lomansa (maksaa muuten rahaakin) ja edustanut kokouksessa Virtasen sijaan?

Tätä voidaan päättelemällä lähestyä niin, että pitäisikö kaikkien ministerien osallistua kokouksiin mitä on, vaikka lomiltaan? Ja jos ei, niin oliko tässä kokouksessa nyt jotain sellaista, että Suomi kärsi kun Soini sääntömääräisen lomansa piti? Ja jos kyllä, niin se on toki toinen asia se.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin Vastaus kommenttiin #30

Hassua olisi jos minä olisin ainoa kuka asiaa ihmettelisi.

Uskotko jos sanon että paikallistasolla moni persukin asiaa kummastelee.

Ja vaikka on ns vaalisalaisuus, niin voin sen paljastaa: en ole äänestänyt persua, olen nähnyt kokonaiskuvassa homman läpi "aina"

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #32

"Ja vaikka on ns vaalisalaisuus, niin voin sen paljastaa: en ole äänestänyt persua, olen nähnyt kokonaiskuvassa homman läpi "aina" "

Olet monta ihmistä fiksumpi ja älykkäämpi, älä luovu tosta. Se kupla on tosi mukava ja hellä.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin Vastaus kommenttiin #33

En tiedä mistään kuplasta.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin Vastaus kommenttiin #30

syynä olisi voinut olla vaikkapa se että olisi tavannut toverinsa ja uuden kollegansa boriksen saarivaltiosta. Eikös se soini pari viikkoa aikaa nimenomaan mennyt tunnustelemaan ilmapiiriä ja kahdenvälisiä juttuja?

Ja brexitin jälkeen on tapahtunut kaikenlaista... Mihin olisi odottanut ministerin menevän kiinnostuneena, sen sijaan että lähettää alapuoleltansa sanansaattajan, koska mitään muuta virtanen ei omienkaan puheidensa mukaab ollut, puhui "soinin suulla"

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #34
Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #20

"Ehkä yksi pointeista on se, että Soini ei tarvitse eikä kaipaa Jussi Nummelinin mielipidettä."

Olipa niin kulmikas tölväisy, että on Jani Mäkelä (ps.) onnistunut saamaan samanhenkisen avustajan itselleen. Tuskin kansanedustajan avustaja, edustajasta itsestään puhumattakaan, tarkoittaa, että yksityiset kansalaiset saavat esittää mielipiteensä vasta, kun ministeri antaa luvan.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #42

Niinkö siinä luki, että lupa tarvitaan mielipiteen esittämiseen?

Lue uudestaan ja turhat henkilökohtaisuudet ja henkilön taustankaivelut pois, silloin kun eivät liity asiaan mitenkään jooko.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Todella hyvä plokikirjoitus jonka kommenttiketju todistaa väkevästi antisoinistien olevan hereillä vielä näin kesälomakuukautena.

Soinille ei sallittaisi samoja etuja kuin muille ministereille.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

No siellä nyt oli päivänpolttavia asioita, joista olisi odottanut muitakin kommentteja kuin että olin sen maanantain häissä.

Eikä ole lainkaan epätavallista että ministerit lähtevät lomiltaan kokouksiin, ollut Soininkaan mielestä:

”Vielä ei ole keskustelu siitä, kuka Suomesta menee kokoukseen. Voi olla, että jos pääministeri (Juha) Sipilä (kesk) tulee lomalta, hän lähtee huippukokoukseen. Pääministeri voi keskeyttää lomansa.”

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/timo-soini-kreik...!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #37

Tämän verran tiedän, valtiosihteeri Virtasen Aamulehdessä tänään olleesta haastattelusta:

"Maanantain ministerikokouksen asialista oli etukäteen vaatimattomampi, joten ministeri Soini katsoi, että minä voin osallistua hänen sijastaan."

Ehkä Soini ei saanut tietoa asialistan muutoksista? Tiedonkulku pätki?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

antisoinistien... Onko Soinilaisuus sitä, että kun ollaan lomalla, niin sitten ollaan lomalla, vai onko sillä jokin syvällisempi aatteellinen sisältö?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Sinähän ilmeisenä antisoinistina paremmin tämän asian tiedät. Räikeä puoluehenki ei ole millään muotoa hyväksi kellekään.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #36

Soinistisuus ja soinilaisuus ovat minulle vain uusia termejä, siksi kysyin mitäne mahtavat sisältää

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #39

Siltää sen, että hupenevia joukkoja johdetaan edelleenkin edestä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

ploki:

"Kun menen jonnekin, kysytään, miksi minä sinne menen ja jos en jonnekin mene niin kysytään, missä minä olen.

En ollut Brysselissä ulkoministerikokouksessa. Minua tuurasi valtiosihteeri Samuli Virtanen. Hän esitti Suomen kannat.

Jos se jotakuta kiinnostaa, olen vuosilomalla ja olin hyvän ystäväni ja perhetuttumme häissä ulkomailla. Kai sekin jonkun mielestä väärin oli. Minun mielestäni tein oikein. Minun penkkini häissä ei ollut tyhjä, eikä tyhjä ollut Suomen penkki Brysselissä. Siinä istui valtiosihteeri Virtanen."

On se kauhea.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Karavaani kulkee ja rakit räkyttää. Virtaselle ja Soinille voimia toivotan. Työnne teette hyvin.

Räksyttäjille toivotan myös voimia.Nauttikaa kesästä.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Minulta myös lomatoivotukset!

Akut pitää ladata kun kalenteriin on loma merkitty!

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Eipä siinä mitään, ei muutakuin kaikki ketä tästä otti niin kovasti nokkaansa, että Soini teki törkeän tempun, niin kannattaa valita oikea puolue ensi vaaleissa. Muissa puolueissa on varmasti paljon parempia ihmisiä ehdolla, demokratia rules :)

Onhan meillä hyviä ihmisiä puolueet pullollaan, on small talkin taitaja Rinne, värikäs ja viisas Orpo, häkäpönttö-Sipilä ym. ym.

Ulkoministerin tehtäviinkin riittää taitavia tekijöitä, puutarhaharrastaja Kanerva, Oviremonttien erikoisasiantuntija Hautala, ylhäältä voimansa saava Räsänen ja demareilta yltäkyllin uudistuva Heinäluoma ja Tuomioja ym ym.

EI Suomella ole hätää, huipputekijöitä on jonossa, ja jos oiken vaikeaa tulee aina voi valita ikenet.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Itse odottaisin että valtiosihteerin ominaisuudessa kirjoitettu teksti vastaisi tuon viran edellyttämää käytöstä.
Ylensyönnit yms. voi jättää sinne pienen piirin tarinoihin.

Lomasta voidaan olla montaa mieltä ja tässä kohtaa on hyvä muistaa että myös muita ministereitä on ihmetelty miksi ei EU tapaaminen kiinnostanut vaan tapaamiset omassa vaalipirissä vei voiton. Mutta niin se aina on että sinne menee mihin on suurempaa halua, jos voi ja saa valita menonsa.

Toimituksen poiminnat