En osallistu valheisiin

Mediassa julkaistujen virheellisten juttujen korjaaminen on äärimmäisen vaikeaa, jopa mahdotonta, minkä vuoksi siihen harvoin viitsii ryhtyä. Mutta tänään on pakko.

 

Aamulehden nettisivuilla ilmestyi tänään ”uutinen”, jonka mukaan minä vahvistaisin sen, että pääministeri Juha Sipilä olisi ollut kesällä tietoinen jonkinlaisesta soinilais-terholaisen salasuunnitelmasta perussuomalaisten sisällä. Jutun mukaan minä olisin myös ollut tiiviisti yhteyksissä pääministeriin PS:n puoluekokousviikonlopun aikana ja välittänyt hänelle tietoja suunnitelman etenemisestä.

 

Tällainen ei pidä paikkaansa. Ei ollut mitään salaliittoa tai suunnitelmaa, josta pääministeri olisi voinut olla tietoinen. Ei ollut kaavailuja sen enempää uudesta vaihtoehdosta kuin sinisestä tulevaisuudesta. Entä se tiivis yhteydenpito? Lähetin Sipilälle yhden tekstiviestin ja puhuin hänen kanssaan kahdesti koko viikonlopun aikana. Minun mielestäni sitä ei voi kutsua tiiviiksi yhteydenpidoksi.

 

Pääministeri Sipilää on syytetty valehtelusta. Ja nyt, kiitos Aamulehden virheellisen uutisoinnin, minun väitetään vahvistavan, että näinhän on.

 

Yritin selvittää asian lehden toimituksen kanssa, mutta se ei onnistunut. He myöntyivät muuttamaan kyseisen jutun otsikkoa, mutta tapahtunutta vahinkoa heillä ei ollut mahdollisuutta tai halua lähteä korjaamaan.

 

Tiedän, että tällaista tilannetta on vaikea ymmärtää, ennen kuin se sattuu omalle kohdalle. Kun sinusta kirjoitetaan mediassa jotain, mikä ei pidä paikkaansa, miten sen korjaat? Kuka sinua uskoo?

 

Luulen, että tätäkin juttua kommentoidaan tuohon alas lausahduksilla ”paskaa puhuu”, ”älä selitä” tai sitten keskustelu kääntyy johonkin ihan muuhun. Jos kommentoidaan ylipäätään mitenkään. Tai jos ylipäätään tätä edes luetaan. Aamulehden juttujen lukijakunta on ehkä hitusen isompi kuin minun blogini.

 

Miksi siis edes yritän?

 

Totuuden janosta. En pidä siitä, että itsestäni kirjoitetaan perättömiä. En pidä siitä, että pääministeriä haukutaan syyttä valehtelijaksi. En pidä siitä, että lukijoita johdetaan harhaan.

 

”Tavallisen rohkean ihmisen yksinkertainen teko on olla osallistumatta valheisiin, olla tukematta niitä. Tulkoot valheet maailmaan ja vaikka hallitkoon sitä, mutta ei minun kauttani.” -Alexandr Solzhenitsyn-

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Yksi yksityiskohta. Pääministeri Sipilän erikoisavustaja vahvisti kirjassa, että pääministeri tiesi "lennon presidentille" olevan turhan. Silti hän nousi..? Mitä asia palveli?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
    "Mitä asia palveli?"

Lentolupakirjan säilyttämiseksi vaaditaan tietty määrä lentotunteja. Nyt oli tilaisuus saada niitä Valtioneuvoston (veronmaksajien) kustantamana.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

"Totuuden janosta. En pidä siitä, että itsestäni kirjoitetaan perättömiä. En pidä siitä, että pääministeriä haukutaan syyttä valehtelijaksi. En pidä siitä, että lukijoita johdetaan harhaan."

Väität Aamulehden uutisoivan virheellisesti.

Kun media, joka lokeroidaan ns. "luotettaviin medioihin" julkaisee perättömiä uutisia, niin eikö sinun tulisi kääntyä JSN:n puoleen? http://www.jsn.fi/journalistin_ohjeet/

Aamulehtihän on aijemminkin saanut langettavan päätöksen JSN:lta uutisoinnistaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Muutama persu tähän vielä väittämään, että tämäkin on salaliitto ja Kennedyn murhaaja liikkuu lähistöllä.

Niin muttakun se lukee netissä, niin sen on oltava totta, ainaski jos se on persuille positiivinen uutinen :)

Muutenhan toimittajat ovat ihan tyhmiä, ne vaan kiusaa persuja.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Olet sinä Ritalala energinen. Antaisin mitalin jos voisin :D

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Emmää tartte, kehut riittää :)

Käyttäjän lakosi kuva
Mika Lako

Milloin päätit liittyä Sinisiin tai loikata Persuista?

En tiedä yhteyden pidosta Sipilään, mutta onko myös tämä Seppo Tiitisen tieto kellonaikoineen virheellinen? Tiitinen kertoo soitosta kello 13.00. Kello 14.10 Sipilä ja Orpo ilmoittivat, että yhteistyö loppuu.

Tiitinen: Illalla puhuttiin 20 edustajasta

Sipilä tapasi perussuomalaisten puoluekokousta seuraavana maanantaina Halla-ahon noin kello kymmenen aikaan. Puolenpäivän aikaan Tiitinen sai puhelun Sipilältä ja tämän esikunnalta.

Noin kello 13:n aikaan Tiitiselle soitti ulkoministeri Timo Soinin valtiosihteeri Samuli Virtanen. Tiitinen sanoo muistavansa puheluiden välisen ajan, sillä oli matkalla Leppävirralta kohti Helsinkiä. Ensimmäinen puhelu tuli Varkauden eteläpuolella, toinen Mikkelin eteläpuolella, Tiitinen kertoo.

– He (perussuomalaiset) halusivat keskustella nimenomaan siitä, miten tämä ryhmän hajoaminen tapahtuu ja mitä toimia siinä sitten tarvitaan.

Kello 14:n aikaan Sipilä tviittasi, että edellytyksiä hallitusyhteistyölle Halla-ahon kanssa ei ole. Halla-aho on kertonut, että samoihin aikoihin tviitin kanssa tuli Sipilän puhelu. Kello 17:n maissa maanantaina Tiitinen tapasi Helsingissä valtiosihteeri Virtasen ja kaksi perussuomalaisministereiden avustajaa.

– Tulivat käymään ja käytiin läpi prosessi. Ja siinä vaiheessa he puhuivat ihan selvästi 20 kansanedustajasta.

Tiitisen mukaan Hidén soitti hänelle maanantaina kello 17:n tapaamisen jälkeen. Illalla tuli vielä puhelu myös perussuomalaisilta, Tiitinen sanoo.
KSML 20.06.2017 14:48

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Pitänee onnitella siitä, että olet seissyt Soinin rinnalla valtiosihteerinä koko jupakan ajan, osallistumatta silti valheisiin.

Käyttäjän VilhelmJunnila kuva
Vilhelm Junnila

Kas, Samuli on joutunut harjatuksi. #timonjuuriharja

Muistin virkistämiseksi siitä ettei muka suunnitelmia ollut:
http://vilhelmjunnila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239...

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Maallikko ei voi välttyä vaikutelmalta, että blogin kirjoittaja on käynyt kehityskeskustelun pääministerin kanssa.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Huuskoa siteeraten "Lännen Median toimittaja Nurmi on tehnyt poikkeuksellisen journalistisen teon pureutumalla kirjassaan Perussuomalaisten hajoamisen historia (Into Kustannus, 2017)"

Käyttäjän lakosi kuva
Mika Lako

Eikös se normaalisti mene niin, että erityisavustajat hoitavat tämän viestipuoleen. Riina on sitten välittänyt viestiä Juhalle, joka oli lauantaina Tallinnassa pelaamassa potkupalloa Jüri Rataksen kanssa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mä arvasin, että ei mee ku hetki, niin tämäkin sanoma kaikuu kuuroille korville.

Kyllä sun nyt on vaan uskottava viisaampia ja toimittajia, sillä näethän nyt miten viisasta ja asiantuntevaa porukkaa täällä kommentoi.

Nämä kommentoijat tietävät asiat, koska heillä on sisäpiiritietoa, eivätkä luota valheellisiin tarinoihin.

Voi kun olisi joku, joka olisi ollut itse paikanpäällä :)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Samuli Virtanen on ponnistanut perussuomalaiseen politiikkaan James Hirvisaaren eduskunta-avustajana. Siitä on pitkä matka Soinin valtiosihteeriksi.

James Hirvisaari on selvästi kykyjenetsijä.

Niko Sillanpää

Valitsit epähuomiossa väärän Solzhenitsyn-sitaatin. Piti olla:

"Maassamme valhe ei ole vain yksi moraalin kategoria, vaan hallinnon peruskivi."

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

No, nyt heitti Niko pahan. :)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

AL: "Timo Soinin valtiosihteeri piti Sipilää ajan tasalla perussuomalaisten hajoamisesta – kiistää omassa blogissaan"

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005421795.html?u...

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari
Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Pulloharja ja fairy käyny kurkussa saakka :)

Marko Parkkola

Yksi asia ainakin on varmaa. Sinisillä tuo selittely ja kiemurtelu jatkuu vielä pitkään.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Iskikö nyt ns. fake news? Näistä on vaikea pysyä nykyään enää kärryillä.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Minulla on vahva usko, että lento Colombiasta Suomeen tekee U-käännöksen.

Sanna Cutter

Minulle selitettiin täysin virheellisestä lausunnosta joka liittyi kuolleeseen sukulaiseeni (yhdessä Suomen suurimmassa sanomalehdessä) että " artikkelissani siis vain esitetään **** kanta, mutta ei väitetä onko se totta vai ei". Tämä oli vastaus lausunnon kirjoittaneelta journalistilta. Eli täysin virheellistä tietoa ja ei aikomustakaan korjata sitä kyseisellä journalistilla tai sanomalehdellä, vaikka asiasta ilmoitimme.

Juha Hämäläinen

Samuli, sinun osuutesi on tässä samantekevä riippumatta siitä mitä teit tai et tehnyt.

Sanomattakin on selvää, että persujen puolueen jako oli suunniteltu juttu ja siitä oli Sipilä tietoinen. Se on tässä se oleellinen asia. Muu evvk.

Petteri Hiienkoski

"Ei ollut mitään salaliittoa tai suunnitelmaa, josta pääministeri olisi voinut olla tietoinen."

Sepä merkillistä kun valtiovarainministeri Orpon mukaan kokoomuksessa asiaa "pohdittiin pitkin kevättä" ja pari viikkoa ennen H-hetkeä käynnistettiin prosessi, jossa "oli lukemattomia palavereja" puoluejohdon ja eduskuntaryhmän kesken.

Hyvinpä on kokoomusministerit ja puoluejohto onnistuneet salaamaan tämän hallituskumppaneiltaan! Jopa Soinin valtiosihteeriltä! =)

Taitaa nyt jäädä mustapekka joidenkin muiden kuin Orpon käteen. Lienee kokoomusjohtaja tajunnut että paras alkaa tunnustamaan koska julki tulee kuitenkin...

"Orpon muisti palailee pätkittäin – mikä on muiden muistin laita?"
http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Hiienkoskikaan ei ymmärrä, että politiikassa usein mietitään eri vaihtoehtoja, se ei silti tarkoita mitään salaliittoa.

Mutta turha tästkään asiasta on vääntää, usko on mahtavampaa kuin tieto. :)

Katotaanpa sitten parin viikon päästä kuinka tämä salaliitto oikein paljastuu ja maailma pelastuu.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Jos oikein kirjan lainauksista ymmärsin, niin Viirtanen piti tiivistä yhteyttä Sipilän erityisavustajan kautta, ei suoraan Sipilän kanssa.

Kulkeehan se tieto sitäkin kautta.

Käyttäjän TeroAlho1 kuva
Tero Alho

Paljastit jo koko jutun tunnustuksesta on jo netissä ja lehdissä laajasti kirjoiteltu. Sipilä,Soini,orpo ja Sauli Niinistö ovat valehtelijoita. kaikki tietää tämän.ja miksi sinä ja Soini kirjoittelet nettiin eihän nettiä Soinin mukaan kukaan käytä.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Orpo laskeskelee luuultavasti, että jos tulee uudet vaalit, kokoomus on vahvoilla, joten mitä siitä. Entiset "työkaverit" voi hyvin heittää bussin alle jos siitä on itselle hyötyä. Monissa maissa tällaisesta asiasta syntyisi poliittinen skandaali, joka horjuttaisi hallitusta ja johtaisi eroon, mutta tuskin Suomessa, jostakin syystä? Maan tapa ehkä? Jos tästä tulisi oikeusjuttu, se kestäisi niin kauan että Sipilän pääministerikausi olisi joka tapauksessa ohi. Hiukan huolestuttaa Suomen demokratian tila. Tällainen tapahtumaketju kannattaa muistaa seuraavissa vaaleissa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mä oon kyllä samaa mieltä Haapalan kanssa, että aika monella nyt mopo keulii :)

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005422424.html?r...

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Eikö tässä olennaista ole se, että jos Sipilää koko ajan informoitiinkin viikonlopun kuluessa ja irtautumisen edetessä, niin hallitusneuvottelu Halla-ahon kanssa ei vaikuta vilpittömältä mahdollisuuden antamiselta.
Mutta otetaanpa huomioon samalla se, että Sipilä oli jo 27.5.Ykkösaamussa kertonut, että hänen ja Halla-ahon arvomaailmat eroavat merkittävästi.

https://www.verkkouutiset.fi/juha-sipila-ykkosaamu...

Jokaisella puolueella ja pääministerillä on oikeus päättää, millaisten puolueiden ja ministerien kanssa muodostaa yhdessä hallituksen.
Näin ollen lopputulos on se, että saipa Sipilä ajantasaisesti tietoa puolueen jakautumisesta tai ei, jo ennakkoon oli oletus, että hän ei jatkaisi sellaista hallitusta, jossa yhtenä puolueena olisi halla-aholaistunut perussuomalaiset. Vaan olisi ottanut RKPn ja KDn tilalle.

Käyttäjän JussiTuulensuu kuva
Jussi Tuulensuu

Hei. Aamulehden jutusta: tarkensimme otsikkoa tuoreeltaan normaalin journalistisen tavan mukaisesti. Huomautan, että jutusta ei ole esitetty varsinaista oikaisupyyntöä vastaavalle toimittajalle.

Kiinnitän huomiota myös tähän Iltalehden uutiseen:
http://m.iltalehti.fi/politiikka/20171027220049265...

Jussi Tuulensuu
Aamulehden vt. vastaava päätoimittaja

Toimituksen poiminnat