Itsekeskeisyyden kevätjuhlat

Olisi voinut luulla, että tänä keväänä Suomen politiikassa keskeisimmät teemat olisivat sote- ja maakuntauudistus sekä tiedustelulait. Sen sijaan keskiöön ovat nousseet itsekeskeiset yksilöt: Vapaavuori, Lepomäki, Harkimo, Jungner, Turunen, Väyrynen... pyydän anteeksi, jos unohdan jonkun suuruuden.

 

Näitä ihmisiä yhdistää yhteinen agenda: minä, minä, minä.

 

Puolueen johtaminen on epäonnistunut, koska se ei aja minun linjaani. Siksi minä lähden ja jätän joukkueen. Hallitus on epäonnistunut, koska se ei ole kuunnellut tarpeeksi minua. Minä siirryn muualle, koska minulla on paremmat mahdollisuudet muualla. Tämä esitys ei ole hyvä, koska se ei palvele minun etujani. Ei tässä ole kyse isänmaan, puolueen tai kaupungin tulevaisuudesta vaan minusta ja minun tulevaisuudestani. Minä en kysy, mitä minä voisin tehdä joukkueeni eteen, vaan mitä joukkue voisi tehdä minun hyväkseni.

 

Nämä oman edun tavoittelijat saavat mediassa runsaasti huomiota, mikä tietysti kannustaa heitä entisestään. Ilmeisesti se myös tarttuu helposti, sillä toimittajien keskuudessa on nähtävissä samanlaista itsekeskeisyyden kasvua. Ennen lehdessä oli iso juttu itse uutisesta ja sen ohessa lyhyt toimittajan näkökulma. Nykyään on toisinpäin: toimittajan mielipide vie lähes koko sivun. Kainaloon on sentään jätetty pieni faktaruutu. Reportaasit maailmalta muistuttavat Facebookiin ladattavia matkakertomuksia: minä täällä matkalla. Tässä selfie. Katsokaa. Tätä söin. Hänet tapasin.

 

Toisinaan sanotaan, että politiikka on rikki. En tiedä. Johtuisiko se siitä, että yhteisten asioiden hoitamisesta tulee kovin vaikeaa, jos jokainen keskittyy vain itseensä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Valtiosihteerillä kyllä nyt suttaa. Esimerkiksi Vapaavuori ja Lepomäki ovat kyllä nousseet esiin politiikan keväällä, mutta eivät itseään korostaen vaan vankasti argumentoiden oikeaksi kokemiensa näkemystensä puolesta. Ovat pysyneet puolueessaan. Mainittakoon, että oma puolueeni on sieltä poliittisen kentän toiselta puolelta heidän suunnastaan.

Kumpikaan ei ole jättänyt puoluettaan takakontissa sen takia, että niissä on toteutunut jäsendemokraattisesti aivan asiallinen prosessi. Niinkuin jotkut ovat tehneet takakontissa reissaten, varmistaen näin kovapalkkaisen työn vielä pariksi vuodeksi.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Kyllä nyt yhden unohdit. Minä, minä, minä Soini.

Juha Hämäläinen

Sekä sote että tiedustelulait ovat keskenkasvuisten lasten tekeleitä. Täysin epäkypsiä ehdotuksinakin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Entä se piirre, kun näkee vian vain toisissa?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

> Sen sijaan keskiöön ovat nousseet itsekeskeiset yksilöt....

ooo

Hyvä selkeä kirjoitus. Sanan "nousseet" korvaisin sanalla "nostettu".
Tiedotusvälineiden toiminta on täysin laskelmoitua ja johdonmukaista. Ne tarvitsevat kasvoja ja vastakkainasettelua.

"Julkisuudessa monelle on noussut juomakelvoton aine päähän"

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

"Olisi voinut luulla, että tänä keväänä Suomen politiikassa keskeisimmät teemat olisivat sote- ja maakuntauudistus sekä tiedustelulait..."

Varmaan ainoa asia, mistä olen blogistin kanssa samaa mieltä on, että juuri uudistuksista on puhuttu liian vähän ja sen arvostelijoista ihan liika. Sen sijaan itse heidän kritiikkinsä tutkiskelu on jäänyt vähemmälle.

Tuleva sote-malli muistuttaa suuresti Ruotsin vastaavaa, missä kustannukset ovat nousseet miltei neljänneksen. Erikoissairaanhoidon rahoitus on vähän kuin Norjassa, missä ovat havainneet systeemin niin ikään huonoksi. Hallitus lupaa mahdottomia, että uudistus muka toisi sekä säästöjä että vieläpä lyhentäisi jonoja. Mitään laskelmia tästä ei ole esitetty. Maakuntakohtaisten säästötavoitteiden suuruus tosin on ilmoitettu, muttei sitä, mistä ne tulevat. Kysyttäessä miten näihin säästötavoitteisiin sitten päästään, ei joko vastata mitään tai sanotaan, että asia on maakuntavaltuustojen käsissä. Moisia ei ole vielä edes olemassa, niin keskustelepa siinä sitten. Maakuntavaltuuston tulevat ylipäätään olemaan maakunnille lähes turha rahareikä. Niillä ei ole varsinaista budjettivaltaa tai lainsäädännöllistä valtaa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Aikamme poliitikoissa korostuvat narsistiset ja psykopaattiset piirteet. Pyytääkö joku poliitikko joskus anteeksi, tai osoittaa katumusta? Esimerkkejä tuntuu tulevan koko ajan lisää.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#7

Sanoihan se Subbi kerran "sori siitä" ...... en nyt kyllä yhtään muista mistä....

Toimituksen poiminnat