Mitä ääniä täällä kuuluu?

Sateenkaariväki viettää parhaillaan Helsingissä pride-viikkoa teemalla ääni. Helsingin Sanomien mukaan kyse on siitä, että tapahtuma ”haluaa nostaa esiin yhteisöjen moninaisuuden ja tehdä tilaa äänille, jotka jäävät liian usein kuulematta”.

 

Olen viikon varrella miettinyt, mitä yhteisöjä tässä tarkoitetaan. Seksuaalivähemmistöjä, joiden agendaa tiedotusvälineet Yle ja HS etunenässä rummuttavat joka päivä? Prideen osallistuvien järjestöjen, joiden kanssa millään tavoin eri mieltä olevat lynkataan julkisesti?

 

Mutta eihän Suomessa tällä hetkellä juuri muita ääniä kuule!

 

Joten mitä nämä moninaiset yhteisöt ovat?

 

Mielestäni Suomessa on paljon tehtävää suvaitsevaisuuden lisäämiseksi. Julkista keskustelua vaivaa masentava ahdasmielisyys. Tästä on hyviä, melko tuoreita esimerkkejä: Timo Soinin aborttikanta ja Aki Ruotsalan lausunnot homoseksuaalisuudesta. Suomalaisen suvaitsevaisuuden kestohaastaja Päivi Räsänen tuntuu suututtavan ihmisiä, vaikkei sanoisi mitään.

 

Timo Soini ja etenkin Aki Ruotsala joutuivat valtaisaan myllyyn. Ruotsala sai työtehtävistään kenkää ilman sen kummempaa kuulemista tai keskustelua. Julkinen älämölö riitti perustaksi. Sosiaalista mediaa seuratessa tulivat mieleen monet uutiskuvat Lähi-Idästä; ne, joissa kymmenet vihaiset ihmiset yrittävät kaikki samaan aikaan kertoa tuohtuneen kantansa haastattelijalle. Järjen ääni on poljettu jalkoihin.

 

Mikä on tilanne niiden yhteisöjen kohdalla, jotka kannattavat perinteisiä arvoja, puolustavat esimerkiksi sitä, että jokaisella lapsella on oikeus isään ja äitiin? Meillä on paljon muun muassa kristillisiä ja islamilaisia yhteisöjä, jotka ajattelevat näin. Tuleeko heidän äänensä kuulluksi? Entä lapsen oikeutta elämään kannattava Pro Life -liike? Jos he järjestävät teemaviikon Helsingissä, ovathan järjestöt ja elinkeinoelämä laajasti mukana? Monimuotoisuuden ja suvaitsevaisuuden nimissä. Ja sitten Hesari ja Yle puffaamaan tapahtumia ja kirjoittamaan kivoja juttuja tapahtuman osallistujista. Silloin olisimme monta askelta lähempänä monimuotoista ja moniäänistä yhteiskuntaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tämä pride-marssin tunnustaminen on kuin toisinto USAn sotaanlähdostä, mikäli et ole puolellamme, olet terroristien puolella. Kaikki jotka eivät puolla pride-marsseja ovat ahdasmielisten seksuaalivähemmistöjen edustajien mielestä homofoobikoita.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Täällä Puheenvuorossa teillä molemmilla on erinomainen tilaisuus saada äänenne kuuluviin ihan vapaasti: Kertokaa, miten tahtoisitte seksuaalivähemmistöjen aseman järjestettävän Suomessa? On liian helppoa aina vaan kitistä, että homo sitä ja pride tätä. Ratkaisuja esiin, valitus riittää.

Kyllä Makkonen ainakin on saanut äänensä kuuluviin varsin hyvin: hänhän ilmaantuu aina paikalle fantasioimaan, kun homoista puhutaan. ;-) Nyt rohkeasti vaan ’takakonttimieskin’ avautumaan: mitä NIILLE pitäisi tehdä?

Juha Hämäläinen

#2. Ei niille poikkeaville tarvitse tehdä yhtikäs mitään. Enemmistöä he eivät kiinnosta eikä heitä enemmistö.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Kyllä Hämäläistäkin kovasti näyttää kiinnostavan kun aina kommentoimassa näihin asioihin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Niin mitä olen fantasioinut? Minulle homot ovat ilmaa, en ole puolesta enkä vastaan. Tämä pride-marssin tunnustaminen on taas tyypillinen leimaamisyritys kuten muutkin vähemmistöjen korostukset, erimieliset lynkataan someraivolla. Yrityksiä on varmaan kiristetty boikottiuhalla tukemaan pridemarssia.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Nytkin sinulta pulpahti heti fantasia kiristyksestä.

Harri Mulari

Niin, sun esimiehesi on sitä mieltä, että jos isä raiskaa tyttärensä ja tytär tulee tästä raskaaksi, niin aborttia ei saa tehdä. Perinteiset arvot, oikeus isään ja äitiin. Jumalan pieni ihme.

Kaikenlaisia tolloja tässäkin maassa pääsee ulkoministeriksi.

Juha Hämäläinen

#6. Kommenttisi on epätosi ja melko aggressiivinen. Kyllä vapaata aborttia saa tietenkin vastustaa. Luuletko maassamme massamurhattujen pienten ihmisten kehittyneen äitinsä tultua isänsä raiskaamiksi. Ihan mukavuussyistä useimmat abortit tehdään.

Ei kannata yleistää väärin. Mene kävelylle raittiiseen ilmaan se auttaa.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Olen juuri tällainen raiskauksen tuloksena syntynyt ihminen, joka on koko ikänsä toivonut kuolevansa. Vihasin isääni, koska raiskaus, ja äitiäni,koska synnytti minut. Elämää olen aina vihannut. Että kerro vaan meille miten asioiden tulisi mennä?

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Totta turiset Virtanen!
Kiitos!

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kai sentään samelille yrittäjänä ja järjestön jäsenenä sopii,että ihan itse nämä tahot päättää mitä tukea?

Vai otetaanko kuinka perinteiset arvot voimaan? Hitto..en edes usko sinun tietävän mitään perinteisistä arvoista vaan sinulle sopivista arvoista ja niitä sitte kutsut perinteisiksi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Uskonnollisilta fundamentalisteilta tuntuu olevan sydämen sivistys hukassa, olivatpa he sitten juutalaisia, kristittyjä tai muslimeja. Se on ikävää.

http://mikalamminp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251912...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Siniset, ja kristilliset ovatkin näitä abortinvastustajia ja homokammoisia puolueita.

Eivät sellaisia äänestä kuin murto-osa väestöstä, ja se näkyy kyllä kannatusluvuissa.

Makkosesta mä en sano mitään, koska Makkonen on Makkonen ja tietysti vastustaa kaikkea, mikä liittyy islamiin, EU:hun ja prideen.

Nämä kaksi pikkupuoluetta koettavat sitten parhaansa mukaan levittää ummehtunutta uskoaan, se ei uppoa, mutta sananvapaus teillä tietysti on, ja on ihan hauskakin välillä todeta, että on Suomessakin muutamia ihmisiä vielä, jotka elävät keskiajalla.

Koettakaa nyt vaan kestää, sillä Suomessa ollaan suvaitsevaisia, eikä kammoksuta erilaisuutta.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

p.e:"..jotka elävät keskiajalla.."

Nää homosuhteet oli wikipedian mukaan rikos vielä vuoteen 1971 asti. Tälläkin hetkellä rikos vielä 77 valtiossa(wikin mukaan), joten ihan keskiajasta ei ehkä kyse.
Jos nyt esim. kaltaiseni reilu 60n miespuolinen(tahi ainakin kätilön sellaiseksi arvaama)on vieläkin sitä mieltä että naisen kanssa mukavampaa, niin tuskinpa se näiltä suviksilta on pois.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Aikana, jolloin homoseksuaalisuus oli rikos ja alkoholismiin liittyi vielä enemmän tabuja kuin nykyään, Kihlman puhui homoudestaan ja juomisestaan – myös alkoholin hyvistä puolista.

Eikä Ihminen joka järkkyi tyydy ”tulemaan kaapista”. Kihlman polttaa perinnönjaossa saadun empirekalusteen ja seuraa, kuinka julkinen kauhistelu toimii kuin liekkeihin kaadettu bensa.

Homoseksuaalisuus poistui suomalaisesta rikosluokituksesta teoksen ilmestymisvuonna 1971. Kihlman kiistää vaikuttaneensa lainmuutokseen mutta myöntää Epätoivon toivo -haastatteluteoksessa, että ”se oli sinänsä ensimmäinen kerta kun Suomessa tästä aiheesta kirjoitettiin tällä tavoin”.

47 vuotta myöhemminkin Ihmisen joka järkkyi homoproosa hätkähdyttää. Halun kuvaukset ovat uskaliaita ja luontevia. Kihlmanin viha poikkeavuuksien kavahtajia kohtaan säkenöi jokaisella sivulla.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/02/10/antti-hur...

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Pyydä ens kerralla takakonttiin paremmat äänieristykset?

Toimituksen poiminnat