Niin siis mikä sosiaalinen media?

Alkuun tunnustus: En oikein tunne Sara Sieppiä. Hänen nimensä vilahtelee aina välistä otsikoissa, mutta minulle on jäänyt hieman epäselväksi, mistä hän on tunnettu ja mitä hän tekee. Antakaa anteeksi tietämättömyyteni – olen vähän kalkkeutunut enkä millään tavoin cool.

 

Mutta se on selvää, että Sara Sieppi on julkkis. Ja hän kirjoittaa blogia ja pyörii muutenkin paljon sosiaalisessa mediassa. Ja hän saa paljon kuraa niskaan. Kommentit ja postaukset ovat välistä täyttä paskaa.

 

Kun luin tällaisia juttuja, ensimmäinen ajatukseni oli, että siis täh!? Kaunis nuori nainen, jolla on todennäköisesti hyvin positiivinen agenda ja iloinen asenne, saa vihaa ja halveksuntaa tulvivaa palautetta. Vähän niin kuin meidän Siniset ministerit ja minä. Mutta jotenkin pystyn ymmärtämään vielä sen, että tällaisen epäsuositun hallituspuolueen toimijat saavat lokaa päälleen, mutta että Sara Siepin kaltainen ihminen myös! Politiikka tunnetusti kuumentaa tunteita, mutta mikä niissä Siepin jutuissa on sellaista, että häntä pitää haukkua ja mollata?

 

Yhdestä jutusta luin, että Sara Sieppi on ajatellut poistaa mahdollisuuden kommentoida blogia, kuvapostauksia ynnä muita. Täytyy myöntää, että itse olen ajatellut tehdä samoin. En ole enää pitkään aikaan lukenut blogiini kirjoitettuja kommentteja. Sama koskee myös muiden ihmisten blogeja sekä nettilehtien uutisia. Kommentteja lukiessa vain masentuu. Ihmiset eivät keskustele sisällöstä vaan herjaavat vain ensin kirjoittajaa ja sitten toisiaan.

 

Mutta jos poistan lukijoilta mahdollisuuden kommentoida juttujani, pidetäänkö sitä epäsosiaalisena käytöksenä? Poistunko somesta epäsosiaaliseen mediaan? Tai mikä itse asiassa kaikista olennaisinta: Voidaanko mediasta puhua sosiaalisena, jos se käytännössä on vain toisten haukkumista, nälvimistä, uhkailua ja ärhentelyä?

 

Ihmistäkin voidaan kuvata sosiaaliseksi. Joku on sosiaalinen kaveri. Mutta kuka pitää sosiaalisena tyyppinä ketään, joka kommentoisi vaikkapa työpaikalla kollegoitaan tyyliin: ”mitä se Soinin perseen nuolija täällä inisee, mene sinne takakonttiin harjaamaan kieltäsi” tai ”sinä olet niin saatanan säälittävä horappi että oksettaa”? (Ensimmäinen palaute on minulle, jälkimmäinen Sara Siepille.)

 

Tuskin kukaan ajattelisi tuollaista puhetta kuullessaan, että ai että kun tuo Markku on niin sosiaalinen ihminen.

 

Itse pidän lähtökohtaisesti ihmisistä. Tapaan mieluusti ihmisiä ja minusta on kiva vaihtaa mielipiteitä ja keskustella. Myös niiden kanssa, jotka eivät ole kanssani samaa mieltä. Mutta ”sosiaalisesta” mediasta en muista yhtään mukavaa kohtaamista. Miksi ihmisillä on niin valtava tarve haukkua ja solvata?

 

Kuten aluksi sanoin, en tunne Sara Sieppiä, mutta olen kiitollinen siitä, että hän uskalsi ottaa tämän valitettavan ilmiön esiin. Tiedän, ettei hän minun blogiani lue, mutta toivotan hänelle silti jaksamista ja kaikkea hyvää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Suur-Visiiri, Il Duce Timo Soini: "Some on perkeleestä!"

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

En minäkään ole Sara Sieppiä tavannut enkä häntä tunne, mutta sen verran olen valveutunut että tiedän hänen olevan yksi 2000-luvun miss Suomi voittajista ja TV -persoona. Muitan ainakin noilla kaupallisilla kanavilla ainakin muutamia ohjelmia olleen joissa Sieppi toimi ohjelman juontajana. Ei silti ainakaan tiennyt että han olisi kuuluisa sosiaalisessa mediassa, senkin että hän pitää blogia kuulen nyt vasta ensimmäistä kertaa. Toki ei ole nykyaikanakaan mikään ihme että voittamalla kilpailun X saa Suomessa oman ohjelman tai parikin kaupallisilta tv-kanavilta. Kuuluisuudella rahastaa hyvin. Siis tv-kanavat rahastaa.

Toimituksen poiminnat