Hallitus lisäsi avustajien määrää - so what!?

Antti Rinteen hallitus lisäsi ensitöikseen poliittisen avustajakunnan määrää roimasti. Vaalilupaus 0,7 hoitajamitoituksesta unohtui kaikessa tohinassa, mutta sen sijaan ”erityisavustajamitoitus” hoidettiin käden käänteessä heti 4,4:ään ja valtiosihteereiden määräkin nelinkertaistui.

 

Ja mitäs sitten?

 

Ei mitään. Iltapäivälehdet saavat pariksi päiväksi raflaavia pääkirjoituksia ja kansa vähän kettuilee sosiaalisessa mediassa. Ensi viikolla puhutaan taas jo jostain ihan muusta. Poliittisten avustajien palkat ovat valtion kirstussa pyöristysvirheen kokoinen kuluerä, ja hallituspuolueiden suosioon kyseisillä päätöksillä ei ole senkään kokoista merkitystä.

 

Sipilän hallitus päätti kautensa alussa leikata poliittisia menoja. Erityisavustajien ja valtiosihteereiden määrää karsittiin rajusti, ministereiden palkkaa laskettiin seitsemän prosenttia ja puoluetukea leikattiin. Ajatus oli, että kun taloutta sopeutetaan, hallituksen pitää osallistua talkoisiin ja näyttää esimerkkiä.

 

Neljän vuoden aikana näistä linjauksista ei tullut yhtäkään positiivista palautetta. Siis ei yhtä ainutta. Yhdessäkään lehtijutussa ei todettu, että tässä hallitus on mennyt oikeaan suuntaan. Kielteistä palautetta sen sijaan tuli puolueiden suunnalta. Erityisesti puoluetuen laskeminen ärsytti.

 

Voin kuvitella hallitusneuvotteluissa tilanteen, jossa politrukkien lisäämisestä on päätetty. Antti Rinne on katsonut keskustan suuntaan ja kysynyt: ”te menitte viime kaudella toiseen suuntaan. Tuliko kiitosta?”

 

Ja keskustan edustajat vastasivat: ”ei minkäänlaista. Kaikilla oli vain hirvittävästi enemmän töitä mutta pienempi palkka. Kansan silmissä kyseisillä päätöksillä ei ollut mitään väliä.”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Saako auton tavaratilassa kulkea verovapaasti ja liikennelain mukaisesti?

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Jos pelkkiä "palkka"menoja katsoo, ei juurikaan väliä. Esimerkkinä sitäkin enemmän. Hyödyllisiä työtä tekeviä potkitaan pihalle kaikista organisaatioista, mutta poliitikkoja ja poliittisia virkamiehiä moninkertaisella "liksalla" haalitaan ehkä (sotehimmeli) tuhansittain lisää. Päälle kunkin omat siltarummut. Pitäähän se oma puumerkki saada jättää maksoi mitä maksoi. Sitä vartenhan veronmaksajat ovat.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Pitäähän kavereille saada korkeapalkkaiset valtiosihteerien paikat ja voihan niidenkin palkkoja perustella pyöristysvirheen kokoisena kulueränä, kun on kyse veronmaksajien rahoista. Kuitenkin et tule saamaan yksityissektorilta vastaavan palkkatason työtä sillä koulutuksella ja työkokemuksella mitä on, veronmaksajien rahoista tällaisia diilaillaan kavereille.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tyypillinen koulutustausta tällä porukalla on valtiotieteellisestä, jolla koulutuksella on hyvin heikko työmarkkina-arvo. Jos sitten onnistuu työllistymään harjoittelun jälkeen johonkin määräaikaiseen työsuhteeseen, niin ei sillä koulutuksella tulotaso jää vaatimattomaksi. Sitten tästä porukasta kun politiikkaan ovat lähteneet ja löytäneet oikeat kaverit, niin pääsevät valtiosihteereinä johonkin noin 7000€/kk palkkatasoon. Paluu arkeen tapahtuu siinä vaiheessa, kun joutuu lähtemään työnhakuun normaaleille työmarkkinoille.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Tämä on selkeän väärä todistus, mutta sopii profiilisiin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #5

Väitteesi on väärä ja sopii profiilisiin. :-D

Kysynnän ja tarjonnan laki, hirveesti ei kun ole noita työpaikkailmoituksia avoimista työpaikoista valtiotieteellisen koulutuksen omaaville. Se näkyy sitten palkkatasossa.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Rinteen hallituksen hallitusohjelmaan on kirjattu 60 000 uutta työpaikkaa. Jos se ei toteudu eikä yritykset rekrytoikaan lisää työvoimaa, niin Rinne voi aina väittää vastaan, että ainakin hän on palkannut paljon lisää porukkaa.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Ei kissakaan kiitoksella elä. Poliitikko näemmä elää. Ja tarvii vielä kymppitonnin palkkaakin.

Toimituksen poiminnat